درباره مضرات امواج التراسونیک و آیا امواج فراصوت ضرر دارد؟
موج صوتی ارتعاشی است که از طریق محیطی مانند هوا، آب و فلزات منتقل می شود. موج اولتراسونیک به عنوان “صدای نامفهوم با فرکانس بالا برای انسان” تعریف می شود که فرکانس آن معمولاً بیش از 20 کیلوهرتز است. این روزها به موج صوتی که برای شنیدن آن در نظر گرفته نشده است، امواج اولتراسونیک نیز می گویند. اولتراسوند صدایی با فرکانس های بیشتر از 20 کیلوهرتز است. این فرکانس تقریباً حد بالای شنوایی انسان در بزرگسالان جوان سالم است. اصول فیزیکی امواج صوتی برای هر محدوده فرکانسی از جمله اولتراسوند اعمال می شود. در ادامه بیشتر در مورد مضرات امواج التراسونیک صحبت میکنیم.
دستگاه های اولتراسونیک با فرکانس های 20 کیلوهرتز تا چندین گیگاهرتز کار می کنند. دستگاه های اولتراسونیک برای تشخیص اجسام و اندازه گیری فاصله استفاده می شود. تصویربرداری اولتراسوند یا سونوگرافی اغلب در پزشکی استفاده می شود. در آزمایش های غیرمخرب محصولات و سازه ها، از سونوگرافی برای تشخیص عیوب نامرئی استفاده می شود. در صنعت، اولتراسوند برای تمیز کردن، مخلوط کردن و تسریع فرآیندهای شیمیایی استفاده می شود.
مضرات امواج التراسونیک چیست
اسکن اولتراسوند امکان دسترسی سریع به گزینه های تشخیص و درمان بسیاری از شرایط بافت نرم، اسکلتی عضلانی و اندام های بدن را فراهم می کند. اسکن بدون درد است و در حالی که بیمار معمولاً روی نیمکت معاینه دراز می کشد و با استفاده از مهارت های متخصص رادیولوژیست مشاور تکمیل می شود. این نوع تصویربرداری برای تصویربرداری از استخوان یا بافت هایی که در داخل بدن بسیار عمیق هستند یا در پشت ساختارهای استخوانی محافظت می شوند، مانند مغز پشت جمجمه، خوب نیست.
اسکنها همچنین میتوانند تحت تأثیر فضاهای پر از گاز قرار بگیرند، به این معنی که سونوگرافی بهترین نوع اسکن برای ریهها یا رودههای پر از گاز نیست. اگرچه می توان از اولتراسوند برای ارزیابی مایع داخل یا اطراف ریه استفاده کرد. کیفیت اسکن نیز به اپراتور بستگی دارد. به همین دلیل است که ما در The Health Suite برای تکمیل اسکن شما فقط از مشاوران رادیولوژیست مجرب و مجرب که پزشکانی با سالها آموزش تخصصی هستند استفاده می کنیم.
پیشنهاد مطالعه : هموژنایزر التراسونیک
مزایای امواج التراسونیک
امواج التراسونیک دارای مزایای متعددی هستند که در زمینههای مختلف کاربرد دارند. برخی از این مزایا عبارتند از اینکه امواج التراسونیک بدون نیاز به جراحی یا آسیب به بدن، برای تصویربرداری و تشخیص استفاده میشوند. این امواج توانایی تشخیص نقصها و مشکلات کوچک در مواد و بافتها را دارند. برخلاف برخی از روشهای تصویربرداری دیگر، امواج التراسونیک شامل تابش نیستند و بنابراین خطرات مرتبط با تابش را ندارند. فرآیندهای مبتنی بر امواج التراسونیک معمولاً سریع هستند و نتایج را به سرعت ارائه میدهند. از امواج التراسونیک در پزشکی، صنعت، تحقیقات علمی و حتی در کاربردهای روزمره مانند سنسورهای پارک خودرو استفاده میشود. در مقایسه با برخی از روشهای دیگر، استفاده از امواج التراسونیک معمولاً هزینه کمتری دارد.
عوارض موجهای التراسونیک
در مورد مضرات امواج التراسونیک باید بگوییم که هیچ خطری از امواج صوتی استفاده شده در اسکن سونوگرافی شناخته نشده است. برخلاف برخی دیگر از اسکنها مانند سیتی اسکن، اسکنهای سونوگرافی شامل قرار گرفتن در معرض تابش نیستند. اسکنهای سونوگرافی خارجی و داخلی هیچ عوارض جانبی ندارند و به طور کلی بدون درد هستند، اگرچه ممکن است هنگام فشار دادن پروب روی پوست یا وارد کردن آن به بدن، کمی ناراحتی تجربه کنید. اگر در حال انجام اسکن داخلی هستید و به لاتکس حساسیت دارید، مهم است که این موضوع را به سونوگرافیست یا پزشک انجام دهنده اسکن اطلاع دهید تا بتوانند از پوشش پروب بدون لاتکس استفاده کنند. سونوگرافیهای اندوسکوپیک ممکن است کمی ناراحتکنندهتر باشند و میتوانند عوارض جانبی موقتی مانند گلودرد یا نفخ ایجاد کنند. همچنین خطر کمی از عوارض جدیتر مانند خونریزی داخلی وجود دارد.
- آموزش آن گستردهتر از سایر روشها است.
- از مضرات امواج التراسونیک این است که گرانتر از سایر روشها است.
- استفاده از آن بر روی مواد نازک دشوار است.
- هندسه قطعه میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
- نیاز به سطح نسبتاً صاف برای اتصال ترانسدیوسر دارد.
- باید سرعت قطعه را بدانید و مرجعی برای کالیبراسیون تجهیزات داشته باشید.
سخن پایانی
امواج التراسونیک یا فراصوت، امواج صوتی با فرکانس بالاتر از ۲۰ کیلوهرتز هستند که توسط گوش انسان قابل شنیدن نیستند. این امواج در بسیاری از کاربردها از جمله پزشکی، صنعتی و علمی استفاده میشوند. در سونوگرافی برای تصویربرداری از اندامهای داخلی بدن بدون نیاز به جراحی استفاده میشود. جهت تشخیص ترکها و نقصهای مواد، تمیز کردن قطعات و جوشکاری استفاده میشود. در تحقیقات زیستشناسی و فیزیک برای مطالعه خواص مواد و موجودات زنده استفاده میشود. در بسیاری از کاربردها، مانند سونوگرافی، بدون نیاز به جراحی یا آسیب به بدن استفاده میشود. توانایی تشخیص نقصها و مشکلات کوچک در مواد و بافتها از دیگر کاربردهای آن هستند.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)